Istoric

costinesti 3

 

Statiunea Costinesti a debutat practic in 1949 odata cu aparitia primei tabere destinate elevilor. Dezvoltarea rapida a statiunii s-a datorat unui numar din ce in ce mai mare de turisti, in special tineri care isi alegeau ca destinatie de vacanta taberele de la mare. Datorita afluxului mare de tineri Costinesti devine in scurt timp „Capitala vacantelor estivale ale tineretului.”

Costinesti, supranumit si capitala vacanetelor estivale ale tinutului, se afla la 31 km sud de Constanta, pe malul Marii Negre.

Localitatea Costinesti se invecineaza la sud cu comuna 23 august, la nord cu comuna tuzla, la vest cu dn 39 si la est cu Marea Neagra. Accesul din Constanta , se poate face pe cale ferata (gara se gaseste la 2km de statiune) si o halta care se afla chiar in dreptul statiunii , precum si e soseaua litorala (DN39, E87) care merge spre Mangalia; la km 27 al acestuia, o ramificatie spre stanga conduce (4km) spre sat si , respectiv, spre statiune. Inabnte de a intra in l Costinesti (1.300 locuitori) si in statiune, pe partea dreapta se desfasoara casele satului Schitu (1.800 locuitori), unde se afla, de asemenea, tabara de copii (200 de locuri) Suprafata localitatii este de 2.028 ha, din care extravilan 1.578ha, iar vatra satului 450ha.

Comuna are trei unitati de invatamant: o gradinita, la Schitu frecventata de 100 de copii, si doua scoli , una la schitu si alta la Costinesti cu o populatie de 490 de elevi. Mai exista si un camin cultural, la Costiensti, o unitate postala, dispensar medical si sanitar-veterinar. Valoarea totala a investitiilor din ultimii patru ani a fost de circa 350 miliarde de lei si constat in : reabilitarea si modernizarea drumurilor in lungime de 17 km; realizarea retelelor de apa si canalizare; modernizarea si dotarea scolilor si a gradinitei; construirea Catedralei Tineretului cu hramul Sf. Ioan Botezatorul, construirea unei sali de sport moderne, cu o suprafata de 1.300mp; impadurirea a 30ha in zona de sud cu stejar rosu, brun, salcam, ulm si mesteacan; amenajarea unei gropi ecologice moderne care deserveste localitatile : Costinesti, Agigea, Techirghiol, Eforie Nord si Sud, Tuzla, 23 August si Neptun-Olimp, reabilitarea retelei iluminatului public din localitate pina la soseaua Nationala.

Avand in vedere tot ce s-a realizat in comuna lor, locuitorii din Costinesti si Schitu, au votat, anul trecut, pentru continuitate si , astfel, Traian Cristea a fost ales pentru al treilea mandat ca primar, impreuna cu echipa sa : viceprimar Marin Bortea, secretar Tudor Alexiu , iar consilieri locali au fost alesi: Lucretia Ardeleanu, Tudor Batariga, Florin Baicu, Dragos Cinca, Constantin Marinescu, Sandu Mihailescu, Marinel Ilie, Paul Sarbu, Mihai Stanciu, Ion Tarina, Ion Zibileanu. Pentru urmatorii patru ani exista un ambitios program de investitii care cuprinde: extinderea zonei de locuinte, in nord cu 35ha si in sud cu 30 ha. Primaria va realiza infrastructura (reteaua de apa si canalizare, drumurile, reteaua electrica) cu o valoare totala de 250 miliare de lei; realizarea unui port turistic in zona de nord in valoare de 8 milioane de euro; reabilitarea tarmului pe 3km de-a lungul plajei; construirea unei noi gradinite; modernizarea si extinderea scolii din Schitu cu doua sali de clasa si o sala de sport; construirea a 30 de apartamente pentru tienri, prin Agentia Nationala pentru Locuinte, etc.